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Effective December 17, 2021, answers to the frequently asked questions (the “FAQ”) supersede any
previously published circular, including circulars 063-16 and 124-17. In the event of discrepancies
between the Rules of Bourse de Montréal Inc. (the “Rules”) and the FAQ, the Rules shall prevail. The
FAQ is intended to illustrate the applicability of selected regulatory requirements and is not exhaustive of
all regulatory requirements.

Regulatory questions regarding the FAQ may be directed to the Regulatory Division (the “Division”) of
Bourse de Montréal Inc. (the “Bourse”) at info.mxr@tmx.com, 514-787-6530, or toll-free at
1-800-361-5353 extension 46530. Technical questions may be directed to the Technical Support Desk at
marketops@tmx.com, 514-871-7872, or toll-free at 1-877-588-8489.

Q1: What are reports of accumulated positions?

A1: Reports of accumulated positions, also known as Large Open Position Reporting (“LOPR”), refer
to the daily reporting of gross positions held. Pursuant to paragraph 6.500(a), each Canadian and
Foreign Approved Participant (collectively, the “Participants”) must file daily with the Bourse, in
the prescribed manner, a report detailing all gross positions held for its own account or for an
account or group of accounts which are all owned by the same beneficial owner in Listed
Products when these gross positions exceed the reporting thresholds prescribed by the Bourse
for each of these Listed Products.
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To ensure accuracy, confidentiality, and systematic transmission of the required information to the
Division, Participants are required to use the graphical user interface (“GUI”) client application or
use the application program interface (“API”).

Q2: Must all gross positions in Listed Products be reported?

A2: No. Only gross positions exceeding the prescribed thresholds as of the close of trading (4:30 p.m.
ET) must be reported by 9 a.m. ET the following business day. Note that the report date must
correspond to the business day for which the positions have been compiled. For example, gross
positions exceeding the reporting thresholds as of the close of trading on January 11, 2022 must
be reported by 9 a.m. ET on January 12, 2022 and the report must be dated January 11, 2022.
Reporting thresholds are established pursuant to paragraph 6.500(i) and are retrievable from the
position limit file.

In the event no reporting threshold has been exceeded for any Listed Product, a report confirming
that there are no positions to be reported must be filed, pursuant to paragraph 6.500(a).

For further information, please refer to the LOPR Regulatory Requirements Guide.

Q3: Are net positions permitted to be reported?

A3: No. In all instances, gross positions must be reported. Note that netting is only applicable for the
purpose of position limits in certain circumstances. For further information, please refer to the
FAQ – Position Limits.

Q4: Are omnibus accounts permitted to be reported?

A4: A Participant may not report an omnibus account held by another Participant. However, a
Participant may report an omnibus account held by the Participant itself, an affiliate of the
Participant, or a sponsored access client. In such cases, a Participant may report gross positions1

at the aggregate omnibus account level rather than each individual beneficial owner within the
omnibus account.

Participants should note that omnibus accounts may be subject to additional information requests
from the Division.

Q5: Who is responsible for providing information or responding to requests for information
concerning omnibus accounts?

A5: Pursuant to paragraph 4.1(a), Participants must provide without delay all information related to
their business, trades, positions, or conduct as well as to the identity, business, trades or
positions of any of their customers and employees and customers of persons for whom they
provide account maintenance services.

However, pursuant to paragraph 4.1(b), such information may also be obtained from the
customers of the Participants. Therefore, to preserve confidentiality, Participants may instruct the
omnibus account holders to submit the requested information directly to the Division.

1 Sponsored access pursuant to Article 3.5 of the Rules is referred to as “direct electronic access” pursuant to the Electronic Trading
Rules. The terms are used interchangeably. Both relate to the access granted to a client when accessing the Bourse through the
systems of a Participant.
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Q6: I am a Participant attempting to submit reports but am experiencing technical difficulties.
What should I do?

A6: A Participant experiencing technical difficulties with the GUI client application or API should
contact the Technical Support Desk. In the event a Participant is unable to rectify technical
difficulties, the Participant must submit its reports on the LOPR Notification Portal. Note that the
LOPR Notification Portal is not in any way a replacement of the prescribed manner in which
LOPR must be submitted to the Bourse on a daily basis and should only be used for exceptional
reasons. If a Participant recurrently submits its reports on the LOPR Notification Portal, the
Division may request more information that could lead to the opening of an investigation.

Q7: I am a Participant and have submitted incomplete or erroneous reports. What should I do?

A7: Participants are required to submit complete and accurate reports via the GUI client application or
API. In the event a Participant submits incomplete or inaccurate reports, the Participant must
submit corrections on the LOPR Notification Portal. Note that if a Participant submits incomplete2

or erroneous reports or fails to notify the Division of incomplete or erroneous reports, the Division
may take measures, including disciplinary measures, when it deems justified to do so under the
circumstances.

Q8: I am a Participant and have failed to submit the required reports by the prescribed
deadline. What should I do?

A8: Participants are required to submit reports in the prescribed manner on a daily basis. In the event
a Participant fails to submit its daily report via the GUI client application or API by the prescribed
deadline, the Participant must submit its report on the LOPR Notification Portal. Note that late
submissions are subject to late filing fees.

Q9: Should inactive accounts be deleted from the LOPR account records? How are they
deleted?

A9: The Rules do not require a Participant to submit a report confirming that there are no positions to
be reported for inactive accounts. While there is no regulatory requirement to delete inactive
accounts in the LOPR accounts records, the Division recommends deleting inactive accounts as
a best practice. Participants should contact the Technical Support Desk to obtain the Position
Report Manager User Guide for Approved Participants which explains how to delete inactive
accounts.

Q10: How can a Participant who has delegated reporting to a third party ensure that all
information transmitted to the Bourse is complete and accurate?

A10: A supervisor user is available for the GUI client application and API and allows a Participant to
monitor the account and position information submitted on its behalf. The Participant may contact
the Technical Support Desk to create a supervisor user. Note that pursuant to subparagraph
6.500(l)(v), a delegating Participant remains responsible for the obligations in Article 6.500 and
must ensure that all the information transmitted to the Bourse by the delegatee is complete and
accurate.

2 For the purpose of this FAQ, corrections are limited to erroneous or incomplete LOPR account records or position records provided
for a given reporting day. This excludes any information regarding position transfers occurring after the reporting deadline (trade
breaks, allocation errors, reconciliation, out trades).
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